1. אני מוכר כנכה צהל, נפגע פוסט טראומה. נקבעו לי רק 20% נכות ואני חושב שהנכות לא משקפת את מצבי הרפואי. מה עלי לעשות?

עליך להגיש בקשה להחמרת מצב באגף השיקום. לבקשה רצוי לצרף את המסמכים הרפואיים העדכניים מהרופאים המטפלים בך (כגון פסיכיאטר/פסיכולוג), המשקפים את מצבך הרפואי המוחמר, נכון ליום הגשת הבקשה.

חשוב לדעת! רק עורך דין יכול לייצג נכה וללוות אותו בועדה הרפואית!

מומלץ להתייעץ עם עו”ד המתמחה בייצוג נכים בועדות הרפואיות נגד משרד הביטחון,  על מנת שתקבלו ייעוץ והכוונה נכונים כדי שתזכו בכל המגיע לכם!

2. שרתי כלוחם ביחידה מובחרת. בשל העומס הגופני, אובחנתי כסובל מפריצת דיסק. מה עלי לעשות?

עליך להגיש תביעה נגד משרד הביטחון בגין פריצת הדיסק, שארעה לך במהלך השירות ועקב השירות. את התביעה עליך להגיש בטופס תביעה להכרת זכות נכות. לתביעה עליך לצרף דו”ח פציעה (אם קיים), תיק רפואי מלא (CPR), כולל בדיקות שונות שביצעת, דו”ח תנאי שירות ממפקדיך. לעיתים,נדרש  גם להגיש עדות של חיילי היחידה על תנאי השירות וכל חומר נוסף, ממנו ניתן ללמוד על מצבך הרפואי ותנאי השירות שלך שגרמו לפגיעה בגב.

3. הגשתי תביעה נגד משרד הביטחון. בינתיים אני זקוק לטיפול רפואי. למי עלי לפנות?

החוק קובע כי, עם הגשת התביעה נגד משרד הביטחון להכרת זכות נכות ועד לקבלת החלטה חלוטה (סופית) בתביעה, הטיפול הרפואי בגין החבלה/מחלה הנתבעת, יהיה על חשבון משרד הביטחון. לכן, עליך לפנות למשרד הביטחון ולבקש לממש את האישור לטיפול רפואי, לו אתה זכאי.

4. עברתי הטרדה מינית בצבא. האם אני יכולה להגיש תביעה נגד משרד הביטחון?

בהחלט. אם כתוצאה מהפגיעה המינית נגרמה לך פגיעה גופנית ו/או נפשית, הנך זכאית להגיש תביעה נגד משרד הביטחון להכרת בפגיעה שנגרמה לך כתוצאה מהפגיעה המינית.

5. אני מוכר כנכה צהל בגין פגיעה נפשית בשיעור של 40%. פרשתי מעבודתי ואני בן 50. האם אני זכאי לתגמול פרישה מוקדמת?

כן. ובלבד, שהנך עומד בקריטריונים שנקבעו לכך בחוק.

נכה שהגיע לגיל 50 ופרש כליל מעבודתו, יכול שיהיה זכאי לתוספת תגמול בשל פרישה מוקדמת, באם עמד במספר קריטריונים כגון: גובה הנכות, רמת הכנסה ועוד.

6. במהלך השירות נפלתי ונחבלתי ביד הדומיננטית שלי בגלל רשלנות רפואית בצבא. הפציעה שלי לא טופלה כראוי ואובחנתי כסובל מתסמונת הכאב הכרוני CRPS. היד שלי לא מתפקדת בכלל. לכמה אחוזי נכות אני זכאי?

אם הנך מוכר כנכה צה”ל בגין תסמונת הכאב הכרוני CRPS על הועדה הרפואית במשרד הביטחון לבדוק את התפקוד והמגבלות של היד הפגועה ולקבוע נכות בהתאם. ככל שהיד הדומיננטית אינה מתפקדת כלל, אתה עשוי להיות זכאי לנכות בשיעור גבוה אפילו של קטיעה, כלומר יתכן שהועדה תקבע שמגיעה נכות, כאילו האיבר נקטע בשל העובדה שאין תפקוד כלל ליד.

7. נאנסתי בצבא לפני שנים ואני סובלת מפגיעות נפשיות קשות. האם יש טעם להגיש תביעה.

ברור שכן. למרות שתביעה מתיישנת בתום  3 שנים מיום השחרור מהשירות, ניתן להתגבר על טענת ההתיישנות, אם מוכחת, בין היתר, “חבלה רשומה”, ממנה ניתן ללמוד על הפגיעה. במקרה של פגיעה נפשית, בתי המשפט הרחיבו את המונח “חבלה רשומה” לטובת הנכים, כך ששווה מאוד לבדוק האם יש בחומר הרפואי מהשירות הצבאי שלך מסמכים, שניתן להתייחס אליהם כאל “חבלה רשומה”.

ראי פס”ד שבו ייצגתי נפגעת תקיפה מינית , שנפגעה לפני שנים רבות. בית המשפט קיבל את הטענה כי מדובר ב”חבלה רשומה”.  לצפייה בכתבה לחצו כאן

8. אני נכה צהל, מוכר בשיעור של 50%, נשוי עם ילדים. בשל פציעתי, אינני עובד ואינני מסוגל לעבוד בכלל. האם אני זכאי לתגמול מיוחד כלשהו?

בוודאי. ייתכן ואתה זכאי לתגמול “נצרך”, שהינו התגמול הגבוה ביותר שנכה יכול לקבל ממשרד הביטחון.

נכה שהוכר בשיעור של 50% נכות ונקבע לגביו, בין היתר, כי אינו יכול לעבוד בעבודה מפרנסת ולא ניתן לשקמו, יכול שיהיה זכאי לתגמול “נצרך”. 

9. הפציעה שלי אירעה במהלך השירות לפני מספר שנים. עד מתי אני יכול לתבוע את משרד הביטחון?

באופן עקרוני, תביעה להכרת זכות נכות מתיישנת בתום שלוש שנים מעת השחרור מהשירות. עם זאת, במקרים מסוימים ניתן להתגבר על טענת ההתיישנות במידה שהתובע מוכיח “חבלה רשומה”, כלומר, התובע מוכיח כי יש בידיו מסמכים רפואיים מהם ניתן ללמוד על החבלה שבגינה הופיעה הפגימה לה הוא טוען. במקרה כזה קצין התגמולים רשאי להאריך את תקופת ההתיישנות. חשוב לציין, כי “החבלה הרשומה” יכולה להיות פגיעה בגוף וגם בנפש.

10.קבעו לי תאריך לוועדה רפואית. מה עלי להכין ובמה עלי להצטייד לקראתה?

ככלל, יש להגיש לוועדה הרפואית את כל המסמכים הרפואיים המתארים את המצב הרפואי של הפגימה שבגינה הוכר הנפגע , כולל בדיקות והדמיות שונות. במקרים מסוימים כדאי להצטייד בחוות דעת רפואית לאחר קבלת ייצוג משפטי מתאים. יש לשים לב, כי על אף שכל אדם זכאי שיהיה נוכח איתו אדם נוסף במהלך הבדיקה של הוועדה הרפואית, רק עו”ד יכול לייצג את הנכה בוועדה הרפואית. כאשר התובע יגיש את חוות הדעת לוועדה הרפואיות, זו תצטרך להתייחס אליה הן במידה שתבחר לקבל את הנאמר בחוות הדעת והן במידה שתבחר לדחות את הנאמר בחוות הדעת. כדאי להיעזר בייצוג משפטי מקצועי ע”י עו”ד המתמחה בייצוג נכים בפני הועדה הרפואית.

11.האם אוכל לערער על החלטת ועדה רפואית או שמא החלטתה סופית?

ניתן לערער על כל החלטה של הוועדה הרפואית המחוזית בתוך 45 יום בפני ועדה רפואית עליונה. הועדה הרפואית העליונה יכולה לאשר, לבטל או לשנות את החלטת הוועדה מהדרג הראשון בין אם התבקשה לכך ובין אם לא. למשל, אם הנפגע ערער לוועדה כדי להגדיל את אחוזי הנכות שנקבעו לו, הוא לוקח סיכון, שכן הועדה העליונה יכולה להחליט כי יש מקום דווקא להפחית את אחוזי הנכות, ולא לקבוע אחוזי נכות גבוהים יותר. גם החלטת הוועדה העליונה אינה סופית וניתן לערער גם עליה לבית המשפט המחוזי , זאת אך ורק בנקודה משפטית בלבד.

זאת ועוד, לערעור על החלטה של ועדה רפואית כדאי להמציא מסמכים רפואיים המתארים את המצב הרפואי של הנפגע ואת המוגבלויות בתפקוד שלו. במקרים מתאימים כדאי להמציא חוות דעת רפואית שתתייחס להחלטת הוועדה עליה מוגש הערעור ובה ייקבעו הממצאים והנכות המגיעה לנפגע, לדעת המומחה.

12.נקבעה לי נכות בשיעור מסוים ולצמיתות, אך ממועד החלטת הוועדה הרפואית, מצבי החמיר. האם ניתן לשנות את שיעור אחוזי הנכות?

ניתן להגיש בקשה להחמרת מצב למשרד הביטחון בכל חצי שנה ממועד הועדה הרפואית האחרונה. הנכה רשאי לפנות לוועדה הרפואית ולבקש ממנה להעריך את נכותו בשנית, גם אם זו נקבעה לצמיתות. במידה שהועדה הרפואית סבורה שאכן חלה החמרה במצבו של הנכה, היא תקבע לו אחוזי נכות גבוהים יותר ממה שנקבע על ידה בעבר, אפילו, כאמור, אם אחוזי הנכות שנקבעו לו בעבר היו לצמיתות.

לבקשה זו יש לצרף מסמכים רפואיים המתארים את מצבה המוחמר של הפגיעה, בגינה הוכר הנפגע כנכה על ידי משרד הביטחון. 

13.מתי ובאילו תנאים ניתן לפנות לבית משפט בבקשת ערעור על החלטת הועדה הרפואית העליונה?

על פי חוק הנכים (תגמולים וישקום) משנת 1959, הנכה או קצין התגמולים רשאים לערער לבית המשפט המחוזי על החלטת וועדה רפואית עליונה רק כאשר מתעוררת שאלה משפטית, ועל בסיס זה בלבד. בית המשפט שדן בערעור רשאי לאשרר את החלטת הוועדה, לבטלה, לשנותה או להחזיר את המקרה לוועדה שתידון בו בשנית או בהרכב אחר.

14.הגשתי תביעה למשרד הביטחון והתביעה נדחתה - האם אני יכול להגיש ערעור והיכן?

לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), על החלטת קצין התגמולים, הדוחה תביעה לקשר סיבתי בין הפגיעה לבין השירות, ניתן להגיש ערעור לועדת הערעורים לפי חוק הנכים בבית המפשט השלום, בתוך 30 יום מיום קבלת החלטת הקצין . הועדה תורכב משופט בימ”ש השלום ושני חברי מותב, לפחות אחד מהם רופא.

בסמכות ועדת הערעורים לקבל את הערעור שהוגש, ולקבוע קשר סיבתי של גרימה או החמרה בין הפגימה הנטענת ובין השירות, או לדחות את הערעור.

בסמכותה של ועדת הערעורים לקבוע הלכות עקרוניות. לדוגמא, משרד הח”מ טפל לאחרונה  במקרה של גשש בדואי אשר דרש להכיר באירוע מוחי שלקה בו במהלך השירות הצבאי, בשל הזנחה וטיפול לקוי במחלת יתר לחץ הדם ממנה סבל. ועדת הערעורים של בית משפט השלום בחיפה שדן בערעור קבע מפורשות בהחלטה עקרונית, כי על המערכת הצבאית מוטלת אחריות מוגברות לדאוג לשלום חייליה, אם באמצעות טיפול רפואי ואם באמצעות מעקב ופיקוח אחר המצב הבריאותי שלהם, וקבעה כי, יש להכיר בקשר סיבתי לשירות בשיעור של 80% על חשבון השירות הצבאי.

15.בני החל את שירותו ביחידה קרבית. במהלך גיבוש בטירונות, שהיה קשה פיזית ונפשית, חטף התקף חרדה קשה. לאחר מכן הוא שוחרר מהצבא וטופל במחלקה של נפגעי נפש באחד מבתי החולים בארץ. הסיוטים עדיין לא עוזבים אותו. האם הוא זכאי להכרה בנכותו הנפשית?

ככלל, פגיעות נפשיות יכולות להיות מוכרות כפגיעות שהופיעו במהלך ועקב השירות הצבאי, כשם שפגיעות פיזיות יכולות להיות מוכרות. משרד הח”מ טפל לאחרונה במקרה של לוחם קרבי  אשר במהלך וכתוצאה מאימונים מפרכים וקשים באופן יוצא דופן הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית, קיבל התקף פסיכוטי חריף שבעקבותיה הופיעה אצלו מחלת נפש.  משרד הביטחון הכיר בנכותו הנפשית של הלוחם כנכות שארעה במהלך ועקב שירותו הצבאי.

16.השתתפתי בלוחמה בצוק איתן. ראיתי מראות קשים ומאז אני סובל מרעש באוזניים ומסיוטי לילה. פניתי לרופא הגדוד ובמכתב למשרד הביטחון, אך לא קיבלתי מענה. מה עלי לעשות?

עליך להגיש תביעה למשרד הביטחון כמפורט לעיל. לתביעה עליך לצרף את בדיקות השמיעה שבצעת לאחר סיום המבצע. כמו כן, עליך להמציא מסמכים מהקב”ן או מפסיכיאטר עימו נפגשת בשל קשייך הנפשיים או כל מסמך אחר בעניין זה. משרד הביטחון הבטיח, כי נפגעי מבצע צוק איתן  יטופלו באופן מהיר ב”מסלול ירוק”.

לקבלת ייעוץ השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם: